Zo krijt je best een tafelvoetbal in: NIET!

Zo krijt je best een tafelvoetbal in: NIET!

Het speelseizoen zit er voor de meeste regio’s op. Hoog tijd om de speeltafel in de club of thuis eens een grondige onderhoudsbeurt te geven. Iemand die blindelings zijn weg kent in het onderhoud en herstellen van speeltafels is Dennis Lembrechts (Quality Games). Hij is één van die mensen die middenin onze sport staat. Naast een actieve speler in de competitie, levert hij ook wekelijks speeltafels voor zowel tornooien als kampioenschappen. Even poolshoogte gaan nemen kan dus geen kwaad.

Bio

Naam: Dennis Lembrechts
Leeftijd: 30 jaar
Ancieniteit als speler: 10 jaar
Regionaal Verbond: CBKA

Hoe ben je in de kicker sport terecht gekomen?

De microbe heb ik te pakken gekregen in het lokaal jeugdhuis van Grobbendonk. Ik herinner me nog goed dat toen juist de omschakeling van tafel plaatsvond en dat we een splinternieuwe Jupiter Goldstar kregen. Ik moet eerlijk toegeven , de eerst komende jaren had ik niet dezelfde interesse in het spelletje zoals deze nu is, echter gaandeweg na dagen, weken en maanden “trainen & wedstrijdjes” spelen, voelde ik wel dat er een kleine basis was waarop verder gebouwd kon worden.

Niet veel later kon ik voor een appel en ei een Jupiter 7ster op de kop tikken , zonder aarzelen zijn we deze in het verre west-vlaanderen gaan halen en in korte tijd was ik meer aan het kickeren dan dat ik effectief achter de schoolbanken zat.

Wat is je favoriete spelpositie en waarom?

Een echte voorkeur is er niet echt , ik heb op beide posities evenveel plezier in het spel. Als we eerder spreken over waar ik het hoogste niveau haal, dan is dit zonder twijfel als voorspeler.

Met welke (type) speler speel je het liefst samen en waarom?

Een type speler is moeilijk te kiezen, in sommige wedstrijden heb ik een keeper nodig die druk van vanachter legt door goalen te maken, of gevaarlijk weg te schieten, maar in andere matchen heb ik een rustige keeper nodig die me kan aanvoeren van passen.

Ik ben zelf een actieve en snelle speler, als tegenpool heb ik graag een rustige keeper die zijn tijd pakt en me op de juiste momenten kalm kan houden en/of advies kan geven op moeilijkere momenten.

Een specifieke speler kiezen is misschien wat moeilijk maar als we het kunnen verwoorden naar ‘een speler waarmee je in de ploeg hebt gespeeld’, dan is dit zonder twijfel Danny De Beuckelaer. De voorbije twee seizoenen had ik het voorrecht om met zo’n tafelvoetbal icoon in de ploeg te mogen spelen!

De manier waarop hij het speelt, het niveau , de mentaliteit en gedrevenheid verdienen alleen al meer dan genoeg respect. Als zelf voorspeler zijnde, kan ik je meegeven dat je hier enorm veel van opsteekt, zowel technisch als het mentale aspect van het spel.

Hoe ben je op het idee gekomen om met je bedrijf te starten?

Ik ben van jongs af aan het ondernemend type geweest, toen ik 15 jaar was maakte ik mijn eerste websites voor familie en vrienden en op mijn 17e had ik mijn diploma bedrijfsbeheer op zak en ben ik mijn eerste eenmanszaak gestart. Ik ben pas echt gefascineerd geraakt toen de e-commerce in ons land in stijgende lijn was. Vandaag de dag is dit nog steeds een belangrijk element in mijn bedrijven.

Wanneer ben je gestart met je bedrijf?

Quality Games BVBA zelf bestaat inmiddels 20 jaar. Echter hebben mijn toenmalige vennoot en ik deze BVBA overgenomen en gevormd tot wat hij nu is.

Welke veranderingen heb je in onze sport opgemerkt in de laatste 5 of 10 jaar?

Er zijn twee dingen die me hier te binnen schieten, en spijtig genoeg niet allebei even positief.

Hetgeen wat me direct te boven kwam was de mentaliteit van de spelers, zowel op tornooien als in de competitie. Tafelvoetbal is een sport waar je zowel plezier als ernst in moet terugvinden. Ik ben van mening dat er altijd serieus moet gespeeld worden met respect voor tegenstander, medespelers en – niet onbelangrijk -, de spelregels. Helaas denkt niet iedereen er zo over, maar hier ga ik alleen niets aan kunnen veranderen.

Als tweede puntje en misschien wel het belangrijkste, tafelvoetbal in België gaat achteruit. Jaar na jaar zie je ploegen stoppen, minder inschrijvingen, minder tornooien (al is dit laatste terug in opwaartse trend aan het gaan) en dit is echt wel een topic dat aangekaart moet worden. Maar dit is stof voor een ander artikel.

Is er sprake van een technologische verbetering in de speeltafels in de laatste jaren?

Jazeker, al ben ik ook van mening dat er soms ook maar iets wordt aangepast om toch maar te vernieuwen. Naar mijn mening is het glijlager systeem de beste verbetering dat men op de Jupiter tafels heeft kunnen doorvoeren. Helaas is er bij elke verbetering of aanpassing , ook het prijskaartje dat duurder wordt.

Is een speelblad van een huidige tafel anders dan een speelblad van een tafel van 10 jaar geleden? Zoja, in welk opzicht?

Jazeker, voor zover ik me kan herinneren en mijn geheugen me niet in de steek laat, heb ik 4 verschillende type speelvelden gezien.

  • Geribbeld / gewapend glas
  • Groen/blauw glas van de Jupiter 3,5 en 7ster
  • Het hierop volgende gehard securit glas (donker groen)
  • Securit 6mm gehard glas groen/grijs deze nu in de tafels zitten.

Voor mijn eigen spel is deze laatste ook de beste, indien men deze juist behandeld. Volgende vraag geeft je wat meer informatie hierover.

Hoe onderhoud je best het speelblad? Vroeger zag je zelfs vaak het volledige speelveld ingekrijt.

Zowel mijn tafel thuis als mijn tornooi tafels worden enkel gekuist met warm water. Mocht het toch overdreven vuil zijn, dan durf ik hierna met een scheut synthetische thinner over gaan. Deze zal voor 95% al het vuil verwijderen. Alle andere producten zijn maar tijdelijke oplossing of zijn zelfs helemaal geen oplossing voor het speelveld.

Belangrijk om hier ook mee te geven is dat de staat van het speelveld ook in verband staat met het onderhoud van de glijlagers en het smeren van de stangen. Veel olie is zeker niet noodzakelijk om de tafel soepel te laten spelen. In een later artikel zal ik hier meer in detail over uitweiden.

De standaard oranje speelballetjes zijn van origine heel glad. Hoe verhelp je dat het best?

De enige correcte manier om dit te verhelpen is om deze gewoon in te spelen, ikzelf speel liever met een gladde dan een vuile bal, al is dit uiteraard persoonlijke smaak. Er zijn uiteraard enkele trucjes om deze van begin af aan minder te laten schuiven:

  • Vloeibaar magnesium (af te raden)
  • Opschuren met een licht schuurpapiertje
  • De bal op de grond leggen en deze met je voetzool over en weer bewegen zodat het oppervlak van structuur verandert (af te raden)
  • De bal door een zakje fijne steengruis halen

Elke behandeling die je op de bal uitvoert, zal zijn eigen effect hebben. Sommige verkleinen zelfs de diameter waarbij de bal geheel anders gaat rollen en spelen.

Hoe onderhoud je best de speelballetjes om ze een perfecte gripfactor mee te geven?

Wederom met warm water deze regelmatig proper maken. Je kan deze ook gaan onderhouden met andere chemische producten maar dit zal de bal zwakker maken waardoor er sneller putjes en schilfers afkomen.

Je biedt ook de optie aan om speeltafels te modifieren met een ‘custom wrap’. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een tafelvoetbal personaliseren is enorm populair bij onze zakelijke klanten, bij vrijwel 90% van de tafels die we verkopen, zit er een personalisatie pakket bij in.

Er wordt eerst een verkennend gesprek gehouden met daarop een uitgewerkt briefing of project omschrijving, tot de mogelijkheden behoren het bestickeren, personaliseren van het speelveld, speler personalisatie, led verlichting tot echt custom made tafels met tribunes en stadion verlichting.

Hierna wordt er eerst een digitale preview gemaakt en gaat deze naar de klant ter goedkeuring. Wanneer wij een ‘ok’ krijgen van onze klant beginnen de voorbereidingen en gaan we hierna aan de slag.

Wat hier enorm belangrijk voor me is, is dat alles gebeurt in eigen beheer. Zowel het grafische als het fysiek printen van de folies, als het lakken van diverse onderdelen. Hierbij kunnen we net iets flexibeler zijn dan onze concurrenten en ook niet onbelangrijk, een zeer scherpe prijs hanteren.

Elk project is uiteraard anders en we krijgen letterlijk soms de gekste voorstellen binnen. Maar wanneer we hier een creatieve oplossing bieden en onze klanten tevreden zijn, dan is dat de voldoening waardoor ik dit met passie blijf doen.

Zijn de custom tafels ook toegelaten in competitie?

Voor zover ik weet wel, uiteraard moet je wel de officiële regels en voorwaarden van de tafel respecteren. Een bestickering van de tafel is hierbij geen enkel probleem.

Hoe zie jij de toekomst voor de kicker sport op regionaal vlak?

Naar mijn mening moet er wat meer transparantie komen in het verbond waarvoor je speelt. Het is al een keertje aangehaald hierboven, de sport gaat achteruit, helaas is regionaal vlak pas de eindbestemming waar er verandering zal plaatsvinden.

Hoe zie jij de toekomst voor de kicker sport op nationaal vlak?

Als we van tafelvoetbal een sport willen maken zal dit vanop nationaal niveau moeten komen, echter zie ik maar weinig actie van ons nationaal bestuur. Ik weet dat er her en der initiatieven zijn van spelers zelf maar dit is niet voldoende omkadert om dit te laten doorgroeien in gans België.

In de ideale wereld voorzie ik in de toekomst wel een werkend ranking systeem op basis van zowel elo punten als tornooi punten. Als we hiervan al een uniform gegeven kunnen maken voor alle verbonden, dan zou dit al een enorm stap voorwaarts zijn.

Hoe zie jij de toekomst voor de kicker sport op internationaal vlak?

Helaas speel ik zelf zelden internationale tornooien, ik heb hier onlangs wel nog met enkele medespelers over gediscussieerd maar weet niet of dit voor alle spelers geldt die in het buitenland tornooi spelen.

Correct me if I’m wrong, maar dit komt verder uit eigen beredenering:

België is op internationaal niveau, met top speler als Collignon, enorm bekend. Echter heb ik het gevoel dat dit niveau van de andere spelers ook achteruit gaat en dit met reden dat België een van de weinige landen is die met houten spelers op de tafels speelt.

De voorlijn en de keeper doen het doorgaans goed. Echter het gebrek van een goed tot uitstekend middenveld maakt het voor ons moeilijker dan de andere buitenlandse spelers. Als men op termijn in België een ander merk zou herkennen als tafel voor competitie en tornooien, dan zal dit ook stelselmatig beteren en het niveau naar boven brengen.

Zoals ik zei, puur mijn gedachten gang en eigen ervaring.

Geef een reactie

Close Menu