De zomerstop - Andy Coesens

De zomerstop - Andy Coesens

Om de zomerstop te overwinnen gaan we elke week een interview publiceren met een bekende of misschien minder bekende speler. Aan de hand van een aantal gerichte vragen leren we de persoon beter kennen. Deze week is het de beurt aan Andy Coesens

Dag Andy, vermoedelijk kent iedereen jou wel, maar kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Coesens Andy, 45 jaar jong en woon in een geweldige hoeve in de Vlaamse Ardennen (Nokere).

In mijn 32-jarige carrière heb ik ongeveer een 500 honderdtal toernooien gewonnen, ben ik 30 keer kampioen van België geworden en behaalde ik 55 titels van Oost-Vlaams kampioen.

Ik heb heel veel te danken aan een sterke vrouw achter mij (Kathy Delagrense) en mijn prachtige dochter Inaya Coesens.

Je hebt een heel mooi palmares, een heel uitgebreide prijzenkast, maar wat is voor jou nu de mooiste prijs die je ooit behaalde?

Oh, heel erg moeilijk. Iedere overwinning is speciaal maar als ik er toch een moet kiezen, dan zeg het Driekoningentornooi in Mechelen met Werner Wuyts. Dat was destijds een van de grootste toernooien van België en voor mij dus een heel mooie herinnering.

Daarnaast heb ik ook eens 5 titels behaald op 1 Oost-Vlaams kampioenschap, zonder dat ik één match verloor. Ik won open dubbel, open enkel, 1e dubbel, 1e enkel en gemengd. Het was namelijk een uitzonderlijke editie waar ze ook gemengd georganiseerd hadden (terwijl ze dit normaal niet doen tijdens de Oost-Vlaamse kampioenschappen). Dat vond ik ook een heel mooi moment.

Hoe ben je begonnen met tafelvoetbal?

Ik had een nonkel die tafelvoetbal speelde en aangezien hij thuis een kicker had en ik iedere dag tegen hem speelde ben ik bezeten geworden van het spelletje.

Wie is, volgens jou, de meest onderschatte speler in België?

Je hebt verschillende onderschatte spelers, maar ik kies voor Koen Lepercq. Als die mijn winnaarsmentaliteit had gehad dan zou ik zijn palmares nu eens willen zien. Jammer.

Wat is het mooiste dat je ooit meegemaakt hebt tijdens een avond competitie, een tornooi of een kampioenschap?

Het mooiste is moeilijk te zeggen maar de titel halen op Oost Vlaams samen met mijn vrouw, op haar verjaardag. Dat was heel erg mooi. We hadden van het café recht tegenover ons deur een 20-tal supporters mee. Die hebben de ganse avond gedronken en gezongen. Na het winnen van de finale heeft de cafébaas van de tegenpartij mijn vrouw getrakteerd op champagne: voor haar verjaardag en haar titel. En ik zeg duidelijk haar titel.

Hoe bereid je jezelf voor op de kampioenschappen?

Voor het kampioenschap van Oost Vlaanderen is dat altijd zeer emotioneel. Mijn nonkel, die ook kampioen is geweest is, is op 2km van zaal De Kat is verongelukt. Ik leerde alles van hem en ik hem wilde eren. Ik had hem beloofd had dat ik ooit een groot kampioen wou zijn om hem te eren. Een paar jaar later is mijn neef op 200 meter van zaal De Kat verongelukt dus deze plaats is voor mij altijd speciaal en emotioneel.

Vandaar dat ik al mijn titels aan hun opdraag. Ik kan ook altijd iets meer om deze reden.

Bedankt voor het mooie interview Andy.